Projektion.

Projektion är ett ord som hörs ganska ofta. Ändå har de flesta av oss alldeles för dålig koll på vad det innebär och hur det påverkar oss.

Ett exempel: En person du känner börjar plötsligt säga saker som du inte förstår alls, kanske anklagar dig för att vara egoistisk, missunnsam eller kanske oförstående. Du blir överrumplad och fylls av starka känslor, blir upprörd, ledsen, arg, eller kanske allt på en gång. När du försöker förstå så går det inte att få ihop det med vad den andre säger om dig. DU börjar förmodligen ringa till vänner och berätta, få deras syn på det … för du har börjat tvivla på om det kanske är så trots allt som han/hon sa …

Egentligen har du just upplevt hur någon annan har projicerat sitt eget illamående, besvikelse, frustration eller något liknande på dig. Alltså, flyttat det från sig själv över till dig, trots att det egentligen handlar om någon helt annan/annat. Nu mår du sämre och den personen bättre.

Känner du igen det? Har det hänt dig någon gång?

Min gissning är att det är så …

Här en bra övning för att komma ur det här tillståndet:

Sätt dig på en lugn plats. Ta ett djupt andetag och tillåt dig själv slappna av från huvudet, ner igenom hela kroppen. Föreställ dig att personen som förde över sitt mående på dig står framför dig, men en bit ifrån. Sätt händerna framför bröstet och kasta tillbaka det till avsändaren samtidigt som du säger högt: ”Här får du tillbaka ditt skräp, jag vill inte ha det!” Upprepa tills du känner dig lättare igen.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s