Stress/Återhämtning

Jämför dagens samhälle med den tiden då vi till stor del levde på vad jorden gav oss. Då gällde hårt kroppsarbete 10-12 timmar om dagen, middag och sen sova. Låg psykisk ansträngning.

Idag är det motsatta förhållanden som råder. Visst finns det många som utför tungt kroppsarbete fortfarande, men även de har hög mental aktivitet i form av användandet av mobiltelefoner, datorer med mera. Och väldigt många utför arbeten som kräver mycket mer aktivitet i hjärnan än kroppen. Även de fortsätter efter arbetsdagen med hög aktivitet med användande av teknikprylar.

Stress i sig är inte så farligt som man kan tro. Skadligt blir det när vi inte får tid till återhämtning. Skulle vi ha lika stor del vila/återhämtning som vi är aktiva, skulle vi må betydligt bättre.

Men de naturliga återhämtningstillfällena, som att sitta på buss eller spårvagn och tvingas ner i varv, finns inte längre. Vi rullar upp och ner på våra skärmar istället. Aktivitet istället för vila.

För att komma ur tempot i den värld vi lever i, måste vi aktivt välja en stund av vila. Låta hjärnan få vara ifred en stund. Få den inre aktiviteten i kroppen att gå ner. Låta immunförsvaret bli starkare.

Hur vi gör det handlar mest om att göra det på ett sätt som passar oss. Där det inte känns som ett tvång, utan något vi längtar efter. Yoga, simning eller lyssna på musik, det viktigaste är att vi släpper taget en stund.

Ett bra sätt för att försäkra sig om återhämtning är att lyssna på en avslappningscd. Det finns många att få tag på i handeln och jag rekommenderar det varmt.

Om ett par veckor spelar jag in min egen. Jag har gjort det åt mina klienter i 15 år. Men nu ska jag göra en som alla kan använda. Den innehåller inte bara avslappning utan stärkande suggestioner som boostar immunförsvar och positiva beteenden.

Mejla gärna om du har frågor om det eller vill boka en redan nu.

Allt gott

4 thoughts on “Stress/Återhämtning

 1. Anna Nilsson november 4, 2014 / 2:44 e m

  Hej Johnny !
  Tack för senast 🙂
  Jag vill gärna boka en.
  Må så gott.
  Anna

  • johnnymartinsson november 4, 2014 / 9:27 e m

   Hej!

   Tack själv, kul att ni kom 🙂

   Toppen, jag hojtar när de är klara.

   Allt gott
   Johnny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s