Hur tänkte du nu?

Från och med den dagen vi föds börjar vår unika utbildning i livets skola. Vårt formande inleds med samspelet med den omgivning, oftast familjen, och dess tankar om världen och hur livet bör levas. Så småningom utökas vår påverkan till att omfatta förskola och den pedagogiska inlärningen tar sin början. I familjen handlar det till stor del om formandet av den känslomässiga strukturen inom oss. Vi lär oss strategier för att få våra känslomässiga behov uppfyllda. Har vi sunda föräldrar som har god kontakt med sina egna känslor och som också har förmågan att kunna tolka det vi uttrycker, då har vi tur. Om de dessutom tillåter oss att uttrycka det vi känner utan att värdera våra känslor, att få oss att känna att vi är lika värdefulla, oavsett om de uppskattar det vi uttrycker eller inte, ja då har vi dragit högvinsten.

Jag minns när jag var på en helgkurs och ledaren hade sin bebis med sig. Pappan till barnet befann sig i ett annat rum och i pauserna ammade hon sitt barn. Den lille gossen var väldigt söt, log i hennes famn och gav inte ifrån sig ett ledset skrik på hela dagen. När jag stod bredvid den stolta mamman med sitt leende barn i famnen sa jag utan någon annan tanke än att det var menat som en komplimang: ”Vilken otroligt snäll pojke du har.” Hon spände blicken i mig och svarade: ”Han är alltid snäll. Oavsett om han skrattar, gråter eller är skitarg.” Jag blev helt paff, mumlade något och smög iväg.

Jag har tänkt på det många gånger, för det var längesedan nu. Men min reaktion var hämtad från min egen formning, att vara snäll innebar att vara glad och inte skrika och vara arg. Så även om jag kände mig lite sårad och förnärmad då, så lärde hon mig någonting.

Att alla känslor är lika värdefulla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s