Förändring är var och ens egen väg.

 

Att inte veta i förväg är en del av att vara människa. Om vi visste de prövningar livet skulle erbjuda oss längs vägen skulle mycket av barnets oförstörda, lyckligt naiva livsföring kanske aldrig uppstå. Som vuxen blir behovet att kontrollera tillvaron allt större, för vissa är kontrollbehovet så stort att hela deras liv verkar inlagt i filofaxen, ipaden eller mobiltelefonen.

Men hur mycket vi än kan kontrollera i form av hur våra dagliga aktiviteter ser ut, finns det ändå saker vi aldrig kan styra över. Framför allt gäller det i våra relationer med andra människor. Att försöka kontrollera en annan människa leder aldrig till något gott. En människa ändrar sig heller aldrig förrän den själv kommer fram till att den måste göra på ett annat sätt. Att det gamla inte fungerar, och att göra mer av det gamla är det enda man vet inte fungerar.

Inte förrän vi riskerar att förlora något vi värderar väldigt högt om vi inte förändrar oss, då är vi redo att ta på oss utmaningen att söka nya vägar.

Vad vi värderar så högt är väldigt individuellt. Man kan lura sig att tro att livet självt, risken att förlora det alltså, vore den högsta värdefaktorn. Så är det ibland, men långt ifrån för alla.

Jag minns när Anthony Robbins berättade om en mamma vars sätt att leva höll på att kosta henne livet. Robbins visste att hon hade en liten dotter och tänkte att han där hade den största förändringsmotivatorn, att hon skulle byta livsföring för att hennes dotter skulle få behålla sin mor i livet. Men icke. Hon grät och sa att hon tyckte det var hemskt att dottern skulle se sin mamma dö, men hon kunde ändå inte bryta sitt livsmönster. Robbins visste att mamman var vegan. När han sa att dottern skulle placeras hos en familj där hon skulle äta kött, flög kvinnan upp och skrek rakt ut ”aldrig i livet att hon ska bli en köttätare!” Och plötsligt hade han hittat hennes viktigaste drivkraft för förändring och de kunde börja lägga upp strategin för hur det skulle bli så. Vilket de också lyckats med. Dottern har kvar sin mamma. Frisk. Och utan kött i dieten.

Vad har högst värde i ditt liv?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s