Din tid. Värdesätt den högt.

 Jag minns fortfarande hur jag satt där i stolen mitt emot den kvinnliga terapeuten och tänkte:” Det här är sista gången jag kommer hit. Du är säkert bra för någon annan, men det hjälper inte mig att sitta här och prata. Jag kommer betala för idag sen ses vi inte mer.” Hon tystnade, tittade på klockan och berättade att tiden var ute för idag.

Inte bara för idag, tänkte jag och betalade, tog mina saker och lämnade hennes rum. Med bestämda steg korsade jag gatan och fortsatte fram till Näckrosens bokhandel, gick och bara fortsatte fram till en hylla med böcker. Där drog jag ut en oansenlig bok, läste titeln, ”Din undermedvetna tankecentral”, och bara visste att jag skulle ha den. Sedan fortsatte jag till kassan, åkte hem och läste den i ett svep. Och avslutade med tanken: ”Det är det här jag vill göra!”

Det var början på många spännande turer, vändningar och prövningar. Om inte annat var det början på att förflytta fokus från att orsakerna till hur jag mådde berodde på någonting utanför mig själv, till vad som pågick på insidan. En fram till dess främmande tanke.

När jag förra veckan var på utbildning för att bli schematerapeut, tyckte jag det var så skönt att höra kursledaren Poul, ni kanske såg honom i SVT:s Par i terapi, säga att det här är inte den enda sanningen. Att det gäller att hitta det som passar just dig bäst.

Så har jag alltid tänkt med. Det finns ingen universallösning. Det gäller att hitta sin väg och om inte fortsätta med något som inte fungerar, bara för att det är jobbigt. Det är din tid, ditt liv. Har du prövat med men det inte funkar, fortsätt inte med mer av samma som inte känns bra. går att applicera på många områden …

När det gäller att gå och prata med någon om sitt mående är min erfarenhet att det inte egentligen är metoden som är viktigast. Att du känner förtroende för den som sitter i stolen mitt emot och att han/hon förstår dig är långt mycket viktigare än vad det står på visitkortet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s